Izložba turskog streličarstva Kemankeş

Izložba turskog streličarstva Kemankeş

Učenici JU “Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje“ posjetili su  Zemaljski muzej BiH i Izložbu turskog streličarstva Kemankeş 14.10.2017. godine.

Izložba turskog streličarstva Kemankeş upriličrna je u organizaciji predsjednika Fondacije streličarstva Republike Turske Haydar Ali Yildiz, kuratora Mehmet Lutfi Seni i direktora Zemaljskog muzeja gospodina Mirsada Sijarića i sve to uz koordinaciju Mehmeta Erdogana.

Streličarstvo ima posebno mjesto u turskoj historiji, bilo da je praktikovano kao ratna disciplina ili kao duhovna vježba i usavršavanje, a svoj vrhunac doživjelo je za vrijeme širenja Osmanskog carstva. U ovoj izložbi prikazani su originalni predmeti iz seldžučkog i osmanskog perioda – lukovi vrhunske izrade, različiti tipovi strijela, alatke za izradu lukova, strijela i tobolaca, štitnici za zglobove i druga prateća oprema, kao i videoprezentacija streličarstva.U sklopu otvaranja izložbe u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH postavljene su mete, te naši učenici su se mogli okušati u streličarstvu. Izložba je bila otvorena do 15. oktobra 2017. u Zemaljskom muzeju BiH, na Odjeljenju za etnologiju.