ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE – AUSTRIJA 2017

O igrama

Od 14.-25. marta 2017.godine u Austriji su održane Zimske olimpijske igre za mlade sa posebnim potrebama. Gradovi domaćini su bili: Graz, Schladming i Ramsau. Na ovim igrama nastupilo je preko 2700 sportista iz 107 zemalja svijeta.

Svoje učešće imala je i reprezentacija Specijalne olimpijade BiH (SOBiH) koja ju predstavljalo 16 sportista u skijanju i skijaškom trčanju (cross country).

Host Town Program

Od 14.-16. marta 2017.godine, Reprezentacija SOBiH je učestvovala u Host Town Programu. Gradić domaćin je bio Stadt Bruck an der Mur. Inače, Host Town Program je sastavni dio igara i ima za cilj ugostiti delegaciju jedne zemlje/reprezentacije te je upoznati sa svojom kulturom i tradicijom. Kroz ovaj program, naši sportisti su obilazili znamenitosti ovog mjesta, družili se sa njegovim stanovnicima, učestvovali na zajedničkim večerama, koncertima, predstavama i radionicama.

Ceremonije otvaranja i zatvaranja igara

Ceremonija otvaranja igara održana je 18.marta 2017.godine u svjetski poznatom zimskom skijaškom centru Schladmingu, dok je ceremonija zatvaranja igara održana 24.marta 2017.godine u Grazu na Merkur Areni.

Reprezentacija SOBiH na igrama

Reprezentaciju SOBiH na ovim igrama su predstavljala 22 člana: Izvršna direktorica SOBiH Kada Delić-Selimović, 5 trenera i 16 sportista (8 dječaka i 8 djevojčica).

Reprezentativci SOBiH iz naše škole

Sastav reprezentacije SOBiH činili su sportisti iz cijele Bosne i Hercegovine. Najviše sportista u sastavu je bilo iz naše škole, ukupno njih  četvero.

Iz naše škole nastupile su sljedeće učenice: Ćorović Sanela, Berišaj Selmedina, Dikonja Edita i Sultanović Hiba. Sve navedene takmičarke su nastupale u skijaškom trčanju (cross country).

Također, selektor cross country reprezentacije bio je profesor sporta iz naše škole Aid Ahmetović.

Ostvareni rezultati

Ove igre su bile veoma uspješne za našu reprezentaciju. Ukupno je osvojeno 15 medalja od čega: 5 zlatnih, 3 srebrene i 7 bronzanih.

 

Rezultati učenica naše škole

Učenice naše škole su također ostvarile vrhunske rezultate na ovim igrama. Ukupno su osvojile 6 medalja od čega: 1 zlato, 2 srebra i 3 bronze.

Dikonja Edita se okitila zlatnom medaljom u disciplini 1 km.

Sultanović Hiba je u konkurenciji djevojaka do 15 godina osvojila dvije medalje. Srebrom se okitila u utrci na 500 m, dok je u utrci na 1 km osvojila bronzu.

Ćorović Sanela je u konkurenciji djevojaka od 16-21 godinu, također osvojila dvije medalje. Srebro je osvojila na 1 km, dok je na 500 m bila trećeplasirana.

Berišaj Selmedina je osvojila bronzanu medalju u utrci na 1 km.

Selektor cross country reprezentacije SOBIH bio je profesor sporta iz naše škole Aid Ahmetović, kojemu su ovo bile treće olimpijske igre. Prethodno je kao selektor stonoteniske reprezentacije nastupao na Evropskim ljetnim igrama u Anwerpenu 2014. i Svjetskim olimpijskim igrama u Los Angelesu 2015.godine.