Vlašić 2014

ZIMSKI KAMP „VLAŠIĆ 2014“ – Vlašić, 15.-19.1.2014.

    Od 15.-19. januara, na planini Vlašić je održan zimski kamp pod nazivom „Vlašić 2014“. Organizator kampa bio je KSS Banja Luka iz Banja Luke. Na ovom kampu učešće je uzelo 5 članova KSS Banja Luka te 3 učenika naše škole. Iz naše škole kampu su prisustvovali: Arnela Kujović, Irma Juhić i Amar Juhić, te profesori Aid Ahmetović i Aldin Ferić. Ciljevi kampa su bili upoznavanje sa svim aktivnostima na planini, druženje i socijalizacija.

Prvog dana, polaznici kampa su išli u obilazak Babanovca, zatim su posjetili zabavno-rekreacioni centar „FIS-Vlašić“ i upoznali se sa sadržajima koje pruža ovaj centar. U večernjim satima, polaznici su se upoznali sa skijaškom opremom i načinom korištenja.

Vlasic1  Vlasic2

Drugog dana kampa, polaznici su učili osnovne elemente skijanja i pravili svoje prve skijaške korake.

Vlasic3  Vlasic4

Trećeg dana, polaznici su išli na planinarenje od Babanovca do Paljenika. Polaznici su upoznati sa pravilima koja se moraju poštovati na planini, zatim kako pronaći hranu, vodu, sklonište od nevremena i kako zapaliti vatru. Na ovoj turi polaznici su prešli oko 14 km, a tura je trajala preko 6 sati. Najveća tačka na koju su se uspinjali bila je oko 1700 metara nadmorske visine.