21. Mart Dan osoba s Down sindromom

21. mart obilježava se kao Svjetski dan osoba s Down sindromom

Svjetski dan Down sindroma prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a današnji se datum obilježava u cijelom svijetu.

Sam datum obilježavanja je značajan; naime, 21. mart simbolizuje jedinstvenost trisomije, tri kromosoma u 21. paru, koji uzrokuju Down sindrom.

Sam način podizanja svijesti o Down sindromu nije slučajan, inicijativa je dio kampanje „Puno čarapa“ ili #LotsOfSocks koju je pokrenula organizacija Down Syndrome International kako bi potaknula ljude da započnu razgovor o različitosti, jedinstvenosti, uključenosti i prihvaćanju.
Simbol Dana Down sindroma su šarene čarape.

Stoga, ako već niste, obujte različite čarape i postanite dio #LotsOfSocks kampanje koja osobama s Downovim sindromom pokazuje da NISU SAMI

Saopštenje

MOLIMO Vas PROČITAJTE!
Hvala Vam što poštujete sve odluke.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić, uputio je danas poruku svim roditeljima, studentima i učenicima koja se odnosi na ponašanje u uvjetima proglašene pandemije koronavirusom, kao i na nastavak online nastave.

8. MART, ZAŠTO JE OVAJ DATUM VAŽAN?

8. MART JE SAMO JEDAN DAN U GODINI KADA SE PRISJEĆAMO BORBE ZA ŽENSKA PRAVA, ALI NIKAKO NE SMIJEMO ZABORAVITI DA TA BORBA I DALJE TRAJE.

Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena), međunarodni je praznik koji se obilježava 8. marta svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog pola.

Ideja da se obilježava međunarodni dan žena se prvi put pojavila početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8.3. 1857. godine u New Yorku. Tekstilne radnice su protestovale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Demonstracije je rastjerala policija, a te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Protesti na 8. 3. su se događali i slijedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeči kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila “Međunarodni dan žena” na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Bosna i Hercegovina i dalje je tradicionalno društvo u kome se žene svakim danom trebaju boriti za bolji položaj u društvu.
U bh politici položaj žena jasno govori da smo daleko od ravnopravnosti polova i da je potrebno još mnogo toga uraditi da se situacija popravi.

sadržaj preuzet sa portala 6yka

SVIM ŽENAMA SRETAN 8. MART, Međunarodni dan žena, želi Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje

Zadovoljstvo u radu proizilazi iz zajedništva i jednakog zalaganja

Naša škola može se pohvaliti sa mnogim ostvarenim i održanim prijateljstvima.

Ovaj put spomenut cemo gospodju Razija Sabovic Ljuca – Garden centar Otoka Bambus, koja nesebično, već niz godina pred 8. Mart (Medjunarodni dan žena), donira karanfile našoj školi, našim učenicima/ama kako bi prodajom istih obezbjedili veći dio sredstava za maturantsku ekskurziju.

Hvala Vam. 🌹

Priloženim fotografijama želimo da motivišemo i pokažemo kako zadovoljstvo u radu proizilazi iz zajedništva i jednakog zalaganja.