Izložba turskog streličarstva Kemankeş

Izložba turskog streličarstva Kemankeş

Učenici JU “Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje“ posjetili su  Zemaljski muzej BiH i Izložbu turskog streličarstva Kemankeş 14.10.2017. godine.

Izložba turskog streličarstva Kemankeş upriličrna je u organizaciji predsjednika Fondacije streličarstva Republike Turske Haydar Ali Yildiz, kuratora Mehmet Lutfi Seni i direktora Zemaljskog muzeja gospodina Mirsada Sijarića i sve to uz koordinaciju Mehmeta Erdogana.

Streličarstvo ima posebno mjesto u turskoj historiji, bilo da je praktikovano kao ratna disciplina ili kao duhovna vježba i usavršavanje, a svoj vrhunac doživjelo je za vrijeme širenja Osmanskog carstva. U ovoj izložbi prikazani su originalni predmeti iz seldžučkog i osmanskog perioda – lukovi vrhunske izrade, različiti tipovi strijela, alatke za izradu lukova, strijela i tobolaca, štitnici za zglobove i druga prateća oprema, kao i videoprezentacija streličarstva.U sklopu otvaranja izložbe u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH postavljene su mete, te naši učenici su se mogli okušati u streličarstvu. Izložba je bila otvorena do 15. oktobra 2017. u Zemaljskom muzeju BiH, na Odjeljenju za etnologiju.

 

SPORTSKE IGRE OAZE 2017

SPORTSKE IGRE OAZE 2017

 

 

Od 5.- 8. oktobra 2016.god. u Sarajevu su održane sedme po redu Sportske igre OAZE. Na ovim igrama nastupilo je 30 ekipa sa oko 350 takmičara iz BiH, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Među ekipama učesnicama svoje mjesto zauzela je i ekipa naše škole koja je u ukupnom plasmanu bila NAJUSPJEŠNIJA EKIPA igara sa 22 osvojene medalje od čega 14 zlatnih, 7 srebrenih i 1 bronzanom.

     Naši učenici takmičili su se u sljedećim sportovima: plivanje, atletika i stoni tenis.

 

Plivanje – 2 zlata, 2 srebra i 1 bronza

                               Ćatović Ena – zlatna na 25m prsno

ZLATO SREBRO BRONZA
Ćatović Ena

(25 m prsno)

Ćatović Ena

(50 m prsno)

Kolak Dženan

(25 m kraul)

Abdagić Harun

(25 m leđno)

Kolak Dženan

(50 m kraul)

 

Atletika – 12 zlata i 2 srebra

ZLATO SREBRO BRONZA
Mujčić Ajdin

(bacanje loptice)

Ostojić Nemanja

(kugla)

 
Ćorović Dženita

(dalj iz mjesta)

Kolak Dženan

 (100 m)

 
Aruković Seudin

(dalj iz mjesta)

   
Brahaj Edisa

(skok u dalj)

   
Ćorović Sanela

(100 m)

   
Sultanović Hiba

(200 m)

   
Islami Hasib

(400 m)

   
Dikonja Edita

(50 m)

   
Tisovina Haris

(200 m)

   
Delić Alem

(skok u dalj)

   
Suljkić Alen – Kolak Dženan – Hodžić Muhamed – Islami Hasib

(Štafeta 4×100 m M)

   
Sultanović Hiba – Brahaj Edisa – Adžaj Šukrija – Ćorović Sanela

(Štafeta 4×100 m Ž)

   

Stoni tenis – 3 srebra

     Na turniru u stonom tenisu, našu školu su predstavljala četiri učenika: Ostojić Nemanja, Kuduzović Ramo, Alomerović Armin i Mišić Vesna.

Osvojene su 3 srebrene medalje i to: Kuduzović Ramo (I divizija), Ostojić Nemanja (II divizija) i Mišić Vesna (II divizija).

 

 

MIKSER HOUSE –NJEMAČKA U BiH

MIKSER HOUSE –NJEMAČKA U BiH

Predstavništvo njemačke privrede u BiH uz podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke  je organizovalo izložbu  4. oktobra 2017. god. u Mikser House-u u Sarajevu, po drugi put događaj pod nazivom Njemačka u Bosni i Hercegovini u okviru kojeg su na jednom mjestu njemačke organizacije, institucije i kompanije široj publici predstavile svoj rad i angažman u Bosni i Hercegovini.

Posjetioci su imali prilriku da se pobliže upoznaju sa radom organizacija Goethe Instituta,njemačkim fondacijama Frederic Ebert  te drugim organizacijama.Predstavnici ovih organizacija su bili  na usluzi građanima i pružali su bitne informacije na svojim info-štandovima.

Među izlagačima na ovom događaju su bili predstavnici pozantih  njemačkih kompanija koje posluju u BiH, kao i njemački brandovi koji su domaćim kupcima poznati zbog svog kvaliteta. U okviru ove manifestacije bili su predstavljeni  novi Volkswagenov modeli. Premium partneri događaja Mann+Hummel, Veritas Automotive i Tvornica Cementa Kakanj i dr.

Naši učenici su uživali u  ovoj posjeti, odjeljenje III1 je imalo priliku da dopune svoje znanje i na sajmovima gdje je bila ponuđena degustacija sireva i poslastica. Profesorice Hasanović Larisa i Alma Bandić su se uvjerile da je cilj ove posjete zaista bio podsticanje razvoja kreativne ekonomije i privrede.

DANI DJEČIJE NEDJELJE-“Sretan ćeš biti, svijete, kad usrećiš dijete”

DANI DJEČIJE NEDJELJE-“Sretan ćeš biti, svijete, kad usrećiš dijete”

Manifestacija Dječija nedjelja, koju tradicionalno organizira Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo, kao i svake godine, održana je i ove godine.Naši učenici,kuhari su imali priliku da pripreme zakusku za goste i učesnike na priredbi u Omladinskim centru Skenderija zajedno sa učenicima iz Ugostiteljsko-turističke škole.

Dječija nedjelja u Kantonu Sarajevo je trajala od 2.10 . do  8.10. 2017. a otpočela je svečanim programom u Domu mladih pod motom “Sretan ćeš biti, svijete, kad usrećiš dijete”.Povodom ove manifestacije bilo je organizovano oko 200 aktivnosti  obrazovnog, edukativnog i kulturnog karaktera u kojima su učestvovala djeca.

Kantonalna ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Amela Dautbegović kazala je da je ova nedjelja posvećena djeci.“To je naša budućnost, djeca su vojska najjača.”Kao i prošle godine akcent je bio na inkluziji, odnosno djeci s poteškoćama u razvoju, sve radi stvaranja društva jednakih mogućnosti”.Program je realizovan u  koordinaciji s ustanovama iz oblasti socijalne i dječije zaštite, predškolskim i školskim ustanovama, kulturnim institucijama  te nevladinim organizacijama.

Porfesorice Bandić Alma i Vahida Dajdžić smatraju da je catering jedan veoma dobar način prezentacije hrane, koji ne nudi gostima  samo zadovoljstvo nego prelijepo druženje i veoma ukusnu hranu.Učenicima je ovo bilo jedno još jedno novo iskustvo i način da pokažu svoje znanje i vještine u kulinarstvu.Ovu manifestciju su uveličali i svi naši učenici drugih i trećih razreda na čelu sa direktorom Edinom Pitom i prof. Elvirom, Merimom Sivac i Lejlom Kuburom.