ZAJEDNIČKI TRENING TAKMIČARA KOJI ĆE NASTUPATI NA ZIMSKIM OLIMPIJSKIM IGRAMA U AUSTRIJI 2017.GODINE

U ponedjeljak, 27.februara 2017.godine, na Ravnoj planini (Pale) je upriličen zajednički trening i promocija svih takmičara Specijalne olimpijade BiH koji će učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama u Austriji. Igre će biti održane od 14.-25.marta 2017.godine.

     Ovom događaju prisustvovale su i četiri učenice iz naše škole: Sanela Ćorović, Selmedina Berišaj, Edita Dikonja i Hiba Sultanović. Zajedno sa našim profesorom sporta Aidom Ahmetovićem (trenerom reprezentacije), njih četiri će nastupiti na ovim igrama u disciplini skijaško trčanje (cross country) na 500m, 1km i štafeti 4x1km.

     Ovo je velika čast i priznanje za našu školu, jer od ukupno 16 takmičara iz cijele BiH, najviše takmičara biće iz naše škole.

Zajednička fotografija svih takmičara i trenera Special Olympics BiH

Posjeta Art kući sevdaha

U okviru predmeta Kultura religija i nastavne jedinke „Kulturni diprinos religija arhitekturi, slikarstvu i muzici“ učenici JU “Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje“ izrazili su želju da posjete Art kuću sevdaha.

Srdačnu dobrodošlicu u Art kuću sevdaha u srijedu 22. februara 2017. godine poželio nam je Amir Čehajić.

Art kuća sevdaha nalazi se u samom srcu sarajevske Baščaršije i raspolaže sa ukupno 270 m2 zatvorenog prostora i unutrašnjim centralnim dvorištem površine 144 m2. Sve ovo predstavlja jedinstvenu kompoziciju i ambijentalnu cjelinu.

Unutrašnji prostor je osmišljen tako da ima protok kroz historijski prikaz razvoja sevdaha, od njegovih početaka pa do suvremenih sadržaja, poput multimedijalnih prostora posvećenih autorima, interpretatorima i velikanima sevdalinke. Dio prostora je planiran za organiziranje tematskih, naučnih i stručnih skupova posvećenih sevdalinci, a u svakoj od tematskih soba obezbijeđen je multimedijalni, audio-vizualni sadržaj u kome se mogu preslušavati sevdalinke i gledati video sadržaji vezani uz sevdah

U dijelu prostora ove Art kuće smješteni su biblioteka i knjžara u kojima se nalazi arhivska građa i publicistika koja svojim sadržajima nuditi historijski prikaz razvoja bosanskohercegovače sevdalinke. Eksponati postavke kreću se od osvojenih nagrada, muzičkih instrumenata, dvojezičnih zapisa o svakom eksponatu, autorima, interpretatorima i muzičarima, pa do muzičkih kataloga, plakata, arhiva i sl..

Osnovni zadatak ovog kapitalnog projekta je očuvanje jednog značajnog dijela kulturne tradicije BiH kroz vizualizaciju sevdalinke i multimedijalnu prezentaciju njene osobenosti. Poznata je činjenica da je bosanskohercegovačka sevdalinka u stoljetno historijskom usponu dostigla najsavršeniji umjetnički izraz i da su njeni autori i interpretatori nezaobilazan faktor kulturnog identiteta ovih prostora. Zbog toga će Art kuća sevdaha nesumnjivo biti mjesto posvećeno sevdalinci i u njoj će se naći sve osobenosti vezane za ovaj literarni i muzički izraz.

Svim ovim sadržajima je dodata i Sevdah kahva – prostor gdje se može sjesti i popiti prava bosanska kafa, a mi smo imali priliku i zadovoljstvo probati hurmašicu i domaći sok.