Zajedno za djecu

ZAJEDNO ZA DJECU, GOVORIMO O MOGUĆNOSTIMA – Sarajevo, 18.3.2013.

Povodom 27.rođendana Edina Džeke, UNICEF i Nogometni savez BiH su organizirali sportsku manifestaciju pod nazivom „Zajedno o djeci, govorimo o mogućnostima“. Manifestacija se održala u dvorani „Ramiz Salčin“ na Mojmilu a istoj je prisustvovalo nekoliko stotina djece iz cijele BiH. Continue reading

Škola plivanja

ŠKOLA PLIVANJA ZA UČENIKE SREDNJIH ŠKOLA KS

SARAJEVO, 18-29.3.2013.

Učenici naše škole bili su aktivni učesnici škole plivanja.Sve aktivnosti su vođene na Olimpijskom bazenu uz stručni nadzor instruktora plivanja. Continue reading

PROJEKAT “MI SMO IN”

Partnerske organizacije:

1. Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, Sarajevo

2. Željeznički školski centar, Sarajevo

3. NVO ALTRUISTA “Svjetlo”, Sarajevo

Projekat podržava Fond otvoreno društvo BiH.

Realizacija: školska 2012/13. godina

Kroz zajedničke aktivnosti učenici sve tri partnerske organizacije provode vrijeme u učenju, igri i zabavi. Učenici se redovno druže u svoje slobodno vrijeme u okviru sportskih, ekoloških i kulturno-zabavnih aktivnosti.

SPORTSKE  aktivnosti se odvijaju u Školi za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje (utorkom i četvrtkom od 12 i 45 min. ), KULTURNO-ZABAVNE aktivnosti u Željezničkom školskom centru (svaki drugi ponedjeljak), a EKOLOŠKE aktivnosti u prostorijama NVO „Svjetlo“ (svake subote).

Voditelji ovih aktivnosti stvaraju ambijent u kome učenici mogu komunicirati, upoznavati jedni druge, tj. stvarati prijateljske odnose. Voditelji i stručna lica razgovaraju sa mladima  sa ciljem boljeg uzajamnog razumijevanja, razvijanja tolerancije i smanjivanja predrasuda.

u sali 600 x 337

Sportske igre OAZE i Specijalne Olimpijade BiH 2012

EKIPA ŠKOLE ZA SSOIRO NAJUSPJEŠNIJA

Od 4.-7. oktobra, u Sarajevu su održane druge po redu Sportske igre Oaze i Specijalne Olimpijade BiH. Na igrama je nastupilo 27 ekipa sa oko 450 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Takmičari su imali priliku nadmetati se u 7 sportova: atletika, plivanje, kuglanje, nogomet, košarka, stoni tenis i boćanje.

Učešće na ovom velikom sportskom događaju za djecu sa posebnim potrebama uzeli su i učenici Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje (skr.SSOIRO), koji su u ukupnom plasmanu osvojili PRVO mjesto. Ukupno su osvojili 49 medalja od čega 19 zlatnih, 19 srebrenih i 11 bronzanih.

sio 2012 600 x 450

Potpisivanje sporazuma o saradnji

images (2)Dana 13.9.2012. godine potpisan je sporazum o saradnji između KJU „Dom Nahorevo“, Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje i NVO „Svjetlo“.

Sporazum je nastao kao izraz dobre volje dvije ustanove i jedne organizacije da u međusobnoj sinergiji djeluju za dobrobit osoba s umanjenim sposobnostima.

Međusobna saradnja će se ogledati u:

–  uzajamne poslovne saradnje između strana sporazuma

–  razmjene stručnih mišljenja i iskustava

–  organizovanje treninga, edukativnih seminara, stručnih konferencija

–  međusobna razmjena informacija i stručno usavršavanje odgovornih osoba

–  ostalih oblika saradnje koji mogu doprinjeti boljem položaju osoba s umanjenim sposobnostima

Ovom prilikom je pripremljen i prigodan program od strane domaćina kao i revijalni turnir u odbojci i takmičenje u pikadu.

UEFA Grassroots Day

grassroots_dayUčenici naše škole učestvovali su na sportskoj manifestaciji „UEFA Grassroots Day“, koja se održala na terenima stadiona „Koševo“ i Olimpijske dvorane „Zetra“. I pored loših vremenskih uslova, manifestacija je bila izuzetno posjećena te odlično organizovana. U programu je učestvovalo 1320 djece različitih uzrasta. Cilj manifestacije je bio popularizacija fudbala i uključivanje u fudbalske aktivnosti različitih kategorija društva.

U kategoriji djece sa posebnim potrebama, sastali su se naša škola i udruženje Oaza. Naša škola je bila uspješnija pobjedivši rezultatom 1:0. Jedini pogodak za naš tim postigao je Ramić Ejub.

Za naš tim su nastupili: Bešić Aleksandar, Husejnović Bakir, Spahić Alen, Ramić Ejub, Žunić Mahir, Ferhatović Haris, Mehmedić Arnes i Junuzović Elvedin.

Tim su sa klupe vodili profesori Aid Ahmetović i Ernad Kalkan.