21. Mart Dan osoba s Down sindromom

21. mart obilježava se kao Svjetski dan osoba s Down sindromom

Svjetski dan Down sindroma prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a današnji se datum obilježava u cijelom svijetu.

Sam datum obilježavanja je značajan; naime, 21. mart simbolizuje jedinstvenost trisomije, tri kromosoma u 21. paru, koji uzrokuju Down sindrom.

Sam način podizanja svijesti o Down sindromu nije slučajan, inicijativa je dio kampanje „Puno čarapa“ ili #LotsOfSocks koju je pokrenula organizacija Down Syndrome International kako bi potaknula ljude da započnu razgovor o različitosti, jedinstvenosti, uključenosti i prihvaćanju.
Simbol Dana Down sindroma su šarene čarape.

Stoga, ako već niste, obujte različite čarape i postanite dio #LotsOfSocks kampanje koja osobama s Downovim sindromom pokazuje da NISU SAMI

Saopštenje

MOLIMO Vas PROČITAJTE!
Hvala Vam što poštujete sve odluke.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić, uputio je danas poruku svim roditeljima, studentima i učenicima koja se odnosi na ponašanje u uvjetima proglašene pandemije koronavirusom, kao i na nastavak online nastave.

Zadovoljstvo u radu proizilazi iz zajedništva i jednakog zalaganja

Naša škola može se pohvaliti sa mnogim ostvarenim i održanim prijateljstvima.

Ovaj put spomenut cemo gospodju Razija Sabovic Ljuca – Garden centar Otoka Bambus, koja nesebično, već niz godina pred 8. Mart (Medjunarodni dan žena), donira karanfile našoj školi, našim učenicima/ama kako bi prodajom istih obezbjedili veći dio sredstava za maturantsku ekskurziju.

Hvala Vam. 🌹

Priloženim fotografijama želimo da motivišemo i pokažemo kako zadovoljstvo u radu proizilazi iz zajedništva i jednakog zalaganja.

1. Mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

SVIM BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA ŽELIMO
SRETAN 1. MART DAN NEZAVISNOSTI BiH

1. mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Herecgovine još od 1992. godine.

Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ.

Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno – glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu.

Pozitivna slika naše škole kojoj svjedočimo

http://boljastrana.ba/izlozba-100-skolskih-likovnih-radova/?fbclid=IwAR2slnxa_KQhzo-FhI_3nC53WZpe8yVhAtRTamYE5TsUIN_l0pir6nSE_Nk

Ponosni smo na naše učenike/ce, naš kolektiv i upravu.

Pozitivna slika naše škole kojoj svjedočimo refleksija je zajedničkog zalaganja i nesebične medjusobne suradnje, sa jedinstvenim stavom, omogućiti svakom učeniku/ci “školu vrijednu pažnje”.

Izložba likovnih radova – Galerija “MAK”, u sklopu festivala Sarajevska zima 2020

Sa ponosom Vas pozivamo da posjetite izložbu likovnih radova naših učenika/ca i doživite ljepotu razigrane i nesputane mašte.

Sa ovom izložbom još jednom potvrdjujemo da umjetnost ima značajno mjesto u našoj školi.

Kao takva ona nas njeguje i oplemenjuje, jer je njen jezik univerzalan i svima razumljiv.

Ona je zapravo nerazdvojni dio školske svakodnevnice.