Kategorija: Novosti

“LEGO” uvijek i svima dragi pokloni

Dana 06.12.2019. god. našu školu (Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje) posjetila je direktorica firme „LEGO“ za BiH, gospođa Azra i našim učenicima/cama donirala dva XXL seta lego kockica. Gospođa Azra iskazala je interesovanje za rad naših učenika/ca i ujedno iskoristila priliku da obiđe učionice i na taj način se upozna sa strukovnim opredjeljenjem učenika/ca škole.

Inicijator ove prijateljske posjete bio je prof. Nedžad Zaganjor u korelaciji sa prof. Selmom Kapić Kantardžić Jurkić. Naši prof. prezentovali su rad i djelovanje škole kao i mogućnosti koje škola pruža.

I ovom prilikom zahvaljujemo se za prijateljsku posjetu, korisne i svima drage poklone „LEGO“ koji će našim učenicima/cama poslužiti za razvoj motoričkih sposobnosti kao i za kreativni rad i opuštanje.

 

Prva kreativna radionica za roditelje i učenike/ce

05.12.2019. god. u školskim prostorijama predviđenim za kreativni rad uspješno je održana  prva kreativna radionica u kojoj su učestvovali roditelji i učenici/ce.
Inicijatorke i moderatorke kreativne radionice su bile prof. naše škole.

Interaktivna radionica je još  jedan dokaz da uvijek možemo učiti jedni od drugih i tako saznati mnogo više. 
Ishod radionice  su “svi” osmjesi stopljeni u jedan, zadovoljstvo u zajedničkom druženju kao najvažnija karika naših života, djece, roditelja i nastavnika.

3. decembar Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Godišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra ima za cilj da promoviše razumijevanje problema invaliditeta i mobilizira podršku za dignitet, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom.

Obilježavanjem ovog datuma se teži ka podizanju svijesti o dobrobitima integrisanja osoba sa invaliditetom u sve aspekte političkog, ekonomskog i kulturnog života.

Tema ovog dana je zasnovana na cilju potpunog i jednakog uživanja ljudskih prava i učešća u društvu osoba sa invaliditetom, uspostavljenog od strane Svjetskog programa akcije u vezi sa osobama sa invaliditetom, usvojenog od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija 1982. godine.

25. NOVEMBAR DAN DRŽAVNOSTI BOSNE i HERCEGOVINE

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

25. novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina je, dakle, obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.

Nakon nekoliko dana pomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, u Jajcu. Treba napomenuti da je BiH, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.

Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Treba dodati da je ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda. Na kraju:

SVIM BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA SRETAN 25. NOVEMBAR –
DAN DRŽAVNOSTI NAŠE JEDINE DOMOVINE BOSNE I HERCEGOVINE!

Posjeta IT Faktory za “male programere”

Dana 22.11.2019. godine u 08:45 našu školu (Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje) posjetio je mladi bračni par Ivan i Iva uposleni u tvornici znanja IT Factory (it for kids). IT Facroty je ostvarenje višegodišnjih nastojanja da Ivan i Iva podjele svoju zaljubljenost u IT tehnologiju putem dostupne i kvalitetne obuke/edukacije za sve generacije. IT Faktory pruža jedinstven oblik obrazovanja za sve male programere; program obuhvaća programiranje interaktivnih priča, animacija, rad sa edukacijskim robotima…

Po pozivu profesorice Samre Bašić održana je radionica robotike i programiranja za par učenika zanimanja reklamni grafičar, tačnije njih 6 uz pomoć tima IT Factory-ja Ivana i Ive u trajanju od dva nastavna sata. Kroz jednostavno druženje u jednoj maloj grupi približili smo djeci čari programiranja i još više zainteresovali za njihov poziv.

Veliko hvala Ivanu i Ivi (IT Factroy) i nadamo se skorijem druženju.

Aktuelna zanimanja-Pomoćni dekorater

Aktuelna zanimanja-Cvjećar

Aktuelna zanimanja-Moler/farbar

Aktuelna zanimanja-Kuhar

Aktuelna zanimanja-Reklamni grafičar