JOŠ JEDAN VELIKI POTICAJ ZA NASTAVAK KVALITETNOG RADA SA NAŠIM UČENICIMA\CAMA

Danas je našoj školi – Školi za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje Sarajevo, uručena prva oprema za uspostavu asistivnog kabineta za djecu i omladinu sa poteškoćama u razvoju. Radi se o prvom savremenom kabinetu za asistivnu tehnologiju i senzornu integraciju za djecu sa poteškoćama u razvoju u Bosni i Hercegovini, a koji će uz stručnu pomoć kvalifikovanog osoblja koristiti ne samo učenici ove srednje škole, nego i učenici Centra „Vladimir Nazor“, te ostala djeca koja pohađaju osnovne i srednje škole sa područja Općine Novo Sarajevo. Cilj uspostave ovog kabineta je stvoriti osjećaj sigurnosti kod djece sa poteškoćama u razvoju, smiriti ih, poticati na učenje, unaprijediti komunikacijske vještine, pospješiti koncentraciju te poboljšati samokontrolu i kvalitetu života. Kabinet ima i posebna pomagala za pristup računaru, posebne tipkovnice za djecu s teškoćama motorike ruku, te zamjene za miševe. Ugovor o primopredaji opreme u vrijednosti od 30.000 KM potpisali su načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i direktorica naše škole – doc.dr. Inga Biščević. U svom obraćanju načelnik Tanović istakao je da će Općina i dalje pružati podršku ovoj školi u cilju stvaranja što kvalitetnijih uslova za rad i školovanje djece i omladine za poteškoćama u razvoju, a naročito za realizaciju ovog značajnog projekta koji je i dio Integrirane strategije razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine. Zahvaljujemo se Općina Novo Sarajevo i načelniku dr.Hasan Tanović za odgovornost i brigu za najosjetljiviju kategoriju društva.

Javni konkurs za izbor i imenovanje na pozicije predsjednika i članova u školskim odborima srednjih škola kao javnih ustanova na području Kantona Sarajevo

Na osnovu član 144. stav 7. Zakona o srednjem obrazovanju (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj: 23/17 i 30/19), Pravilnika o izboru, nadležnostima i načinu rada školskih odbora srednjih škola Kantona Sarajevo (“Službene novine Kantona Sarajevo” br: 42/17 i 23/18), a u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije BiH (“Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine”, br. 12/03, 34/03 i 65/13), ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo raspisuje:

JAVNI KONKURS ZA IZBOR I IMENOVANJE NA POZICIJE PREDSJEDNIKA I ČLANOVA U ŠKOLSKIM ODBORIMA SREDNJIH ŠKOLA KAO JAVNIH USTANOVA NA PODRUČJU KANTONA SARAJEVO

Javni konkurs za izbor i imenovanje na pozicije predsjednika i članova u školskim odborima srednjih škola kao javnih ustanova na području Kantona Sarajevo je objavljen u dnevnim novinama “Oslobođenje”, 28.5.2021. godine (petak).

Krajnji rok za dostavljanje dokumentacije je 17.6.2021. godine.

JOŠ JEDAN VELIKI-HISTORIJSKI USPJEH REALIZOVAN JE ZA DOBROBIT NAŠIH UČENIKA/CA

Danas je u našoj školi, Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje Sarajevo upriličena svečana posjeta organizacije Humanity First International, predstavnika Općina Novo Sarajevo i predstavnika Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS. Povod za ovu značajnu posjetu je vrijedna donacija organizacije Humanity First International kojom je realizovano savremeno opremanje logopedskog kabineta. Ovom prilikom još jednom želimo da iskažemo zahvalnost organizaciji Humanity First International za iskazano interesovanje i podršku u ostvarivanju kvalitetnijih uslova rada za potrebe naših učenika/ca. Iskazivanjem senzibiliteta za najosjetljiviju kategoriju društva (osobe sa poteškoćama u razvoju) dajete nadu u istrajnosti naše misije i vizije, a to je stručno edukovanje i osposobljavanje mladih osoba, kao ravnopravnih članova zajednice. Zahvalnost želimo iskazati predstavnicima Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS i predstavnicima Općina Novo Sarajevo za pružanje podrške u realizaciji ovog projekta.